Wat is Diabetes en hoe kunnen we het beïnvloeden?

Wat is Diabetes?

Diabetes wordt ook wel "suikerziekte" genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerwaarde niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer aan of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes die iemand heeft. Grofweg zijn er 2 soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. De meest voorkomende vorm is type 2, waarbij het lichaam te weinig insuline heeft. Deze vorm is ook het best te beïnvloeden.
De diagnose wordt meestal gesteld naar aanleiding van klachten als dorst, veel plassen, jeuk en gewichtsverlies. Als insuline zijn werk niet kan doen , loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen!

Hoe kunt u de klachten beïnvloeden?

U kunt uw klachten beïnvloeden door gezond te leven (verstandig eten, matig met alcohol, niet roken), door uw gewicht onder controle te houden, voldoende te bewegen en door te proberen de bloedsuiker stabiel te houden.

Uw fysiotherapeut kan u leren hoe u door voldoende beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt.
Voor mensen met chronische aandoeningen zijn daarom oefenprogramma's ontwikkeld waarbij u begeleid wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Bij ons is er de mogelijkheid deel te nemen aan een Diabetes beweeggroep!
Met uw inzet en onze begeleiding kunnen we samen veilig en verantwoord bewegen inpassen in het dagelijks leven. U gaat bewegen met een persoonlijk beweegprogramma onder begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut.
Het op maat gemaakte beweegprogramma houdt rekening met uw klachten en beperkingen en medicatie. Hierdoor kan de kwaliteit van leven er sterk op vooruit gaan!

Wat is Diabetes en hoe kunnen we het beïnvloeden?

12 redenen om mee te doen met deze oefengroepen:

- Verbeteren van insulinegevoeligheid
- Verlagen van bloedsuikerwaardes
- Gunstig effect op lichaamsgewicht
- Werkt preventief op ontwikkeling van diabetes type 2
- Verbetering van algemeen welbevinden
- Betere algemene conditie ontwikkelen
- Meer spierkracht ontwikkelen
- Minder medicijngebruik
- Minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten
- Veilig en meer verantwoord gaan bewegen
- Verbetering van de kwaliteit van leven
- Bewegen in groepsverband is leuk en stimulerend!

Waaruit bestaat het beweegprogramma?

De intake:
- Er wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor het programma.
- Een vraaggesprek om te bekijken wat uw wensen zijn en wat uw beperkingen zijn.
- U wordt getest op conditie, spierkracht en gezondheid. Tijdens deze test wordt door uzelf de bloedsuikerwaarde bepaald.

De groepstraining:
- U traint in een groep van maximaal 10 personen gedurende 15 weken 1 uur per week onder begeleiding van een fysiotherapeut.
- Na 8 weken vindt er een tussenevaluatie plaats om te beoordelen of er verbetering is opgetreden. Bij elke training kunnen hartslag en bloedsuikerwaardes worden bepaald.

Vervolgtraject:
- Het is belangrijk om na afsluiting van het beweegprogramma ook regelmatig in beweging te blijven. Dit kan door verder te trainen in onze praktijk, individueel of verder in groepsverband.

Voor wie zijn de diabetes oefengroepen bedoeld?

Voor iedereen die zijn bloedsuikerwaardes en gewicht positief wil beïnvloeden op een gezellige en verantwoorde manier.