Wat is oncologische revalidatie en voor wie is het bedoeld?

Wat is oncologische revalidatie?

Oncologische revalidatie richt zich niet alleen op de behandeling van mensen met kanker en de problemen die dit met zich mee brengt, maar ook op de problemen die ontstaan ten gevolge van de behandelingen. U kunt hierbij denken aan: vermoeidheid, pijnlijke en stijve gewrichten en/of spieren, onzekerheid over uw eigen lichaam en conditieverlies.

Soorten revalidatie:

- Revalidatie in de oefenzaal gericht op het verbeteren van conditie en spierkracht.

- Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten. Bijvoorbeeld bij schouderproblemen na een borstamputatie.  

- Oedeemtherapie. Het behandelen van vocht in bijvoorbeeld arm, borst of been ten gevolge van het verwijderen van lymfeklieren, operatie of bestraling. 

- Fysiotherapeutische behandeling wanneer u niet meer geneest van kanker. Dit noemen we ook wel palliatieve zorg. De behandeling is gericht op klachten voorkomen en/of verminderen en het behouden van de huidige functies. 

- In de terminale fase (de laatste fase) kunnen wij u en/of uw familie bijstaan.                                                                                                      

Hoe kunt u de klachten beperken?

Veel mensen die ziek zijn, spannen zich liever niet intensief in. Onderzoek wijst echter uit dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat uw u conditie behoudt, spierkracht opbouwt en uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren.

Lichaamsbeweging maakt u fit, het zorgt voor ontspanning en veel mensen beleven er plezier aan.

Door deel te nemen aan het beweegprogramma kunt u in een veilige omgeving onder deskundige begeleiding weer in beweging komen. Daarnaast zijn de psychische aspecten van het (samen) bewegen belangrijk: het contact met lotgenoten kan bijdragen aan erkenning, herkenning en begrip.

Wat mag u verwachten?

Van het programma mag u het volgende verwachten:

- U krijgt voldoende energie om uw normale bezigheden (deels) weer op te pakken.

- U ontwikkelt meer zelfvertrouwen.

- U leert uw grenzen te herkennen en weet wat u wel en niet aankunt.

- U verbetert uw spierkracht en conditie.

- U leert op een positieve manier met de gevolgen van kanker om te gaan.

Waaruit bestaat het revalidatieprogramma?

Het programma ziet er als volgt uit:

- Intake, testen en meten.

- Fysieke revalidatie.

- Hertesten.

 

- Er zijn mogelijkheden om te revalideren in groepsverband of individueel.

- De revalidatie zal bestaan uit 2 x per week begeleid trainen in onze oefenzaal en elke training zal ongeveer een uur in beslag nemen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

We zijn gespecialiseerd in oncologische zorg en kunnen u tijdens of na de behandeling professionele begeleiding bieden. Dit kan onder andere bij het opbouwen van conditie en spierkracht, het verminderen van bewegingsbeperkingen, het voorkomen of verminderen van klachten zoals vermoeidheid, lymfeoedeem in arm, been of borst.

In de praktijk is Wendy Oosterbroek geregistreerd oedeemfysiotherapeute en ook gespecialiseerd in deze oncologische zorg. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het netwerk FONN (Netwerk fysiotherapie bij kanker).

Voor verdere informatie kunt u altijd contact opnemen met de praktijk: 0593-524616.