Bekkenfysiotherapie, wat houdt dat eigenlijk in?

Wat houdt bekkenproblematiek in?

Het bekken, de bekkenbodemspieren, de gewrichtsbanden en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar over en weer. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging.
Daarnaast hebben de bekkenbodem-spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

Klachten kunnen optreden bij zowel vrouwen, mannen als kinderen.
Klachten kunnen ontstaan in de zwangerschap, na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een onderbuik- of prostaatoperatie. Bij kinderen is vaak sprake van een niet volledig geslaagd zindelijkheidsproces. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik bij andere ziekten, of met psychische factoren zoals verdriet onderdrukte emoties, spanningen of zware mentale belasting.
Soms is ook de oorzaak onduidelijk.

Bekkenfysiotherapie, wat houdt dat eigenlijk in?

Wat zijn de klachten?

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van onderstaande klachten:
- bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken
- ongewild verlies van urine en/of ontlas-ting
- niet te onderdrukken aandrang om (veel en vaak) te plassen.
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- seksuele problematiek, samenhangend met functiestoornissen van de bekkenbodem

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

U kunt met een verwijzing van huisarts of medisch specialist terecht bij de bekken-fysiotherapeut in onze praktijk.
Vanaf 2006 is een verwijzing niet meer nodig. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de bekkenfysiotherapeut in onze praktijk voor het maken van een afspraak.
Controleer van tevoren of de kosten van bekkenfysiotherapie door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek wordt eerst gezocht naar de oorzaak van uw probleem.
In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld.
De bekkenfysiotherapeut leert u het bewegingsapparaat rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat het bekken, de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden. Houdings- en bewegingsadviezen voor het dagelijkse leven nemen daarbij een belangrijke plaats in.
Verdere adviezen over ademhaling, vocht en voeding en toiletgedrag helpen u de controle te (her)krijgen tijdens vullen en legen van blaas en darmen.
De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van oefentherapie. Daarnaast is het mogelijk inwendig middels een biofeedback-apparaat spiergroepen en spierfuncties voor u herkenbaar te maken en te trainen. Ook preventief of pre-operatief kan de bekkenfysiotherapeut u voorlichten en begeleiden.

Verdere informatie

De NVFB is de vereniging van bekken fysiotherapeuten. Voor verdere informatie over bekkenfysiotherapie kunt u terecht op hun website